Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday 24 May 2012

KARI IKAN KERING DAN NANGKA / DRIED FISH AND JACKFRUIT CURRY

 Dried Fish and Jackfruit Curry

Ingredients

2 pieces of dried fish (using palm size fuller fish)
¼ part young jackfruit
1 large onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 inch ginger
1 sprig curry leaves
1 packet of salted fish curry powder
3 tablespoon chili paste
100 gram palm oil milk
Tamarind
Salt
Sugar
Water
Olive oil

Methods

1.    Soak salted fish for 15 minutes.
2.    Boil small cut jackfruit.
3.    Dilute curry powder with tamarind and water (tamarind juice).
4.    Heat the olive oil, sauté onion, garlic, ginger and curry leaves.
5.    Once fragrant, stir-fry mixed curry powder with tamarind juice and chili paste.  If thick add a little water.
6.    Put boiled jackfruit. Stir until well blended.
7.    Put soaked salted fish. Stir until well blended.
8.    Add palm oil milk, salt and sugar to taste and stir to boil.
9.    Ready to be serve.

Kari Ikan Kering Dan Nangka

Bahan-bahan

2 ekor ikan kering (guna anak talang sebesar tapak tangan)
¼ biji nangka muda
1 bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia
1 tangkai daun kari
1 peket serbuk kari ikan masin
3 sudu besar cili kisar
100 gm santan sawit
Asam jawa
Garam
Gula
Air
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Ikan masin direndam selama 15 minit.
2.    Nangka dipotong kecil dan direbus. 
3.    Serbuk rempah dicairkan sedikit dengan air asam jawa.
4.    Panaskan minyak zaiton, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari.
5.    Setelah wangi tumiskan rempah kari yang dicampur air asam jawa dan cili kisar sehingga pecah minyak.  Jika pekat tambah sedikit air. 
6.    Masukkan nangka yang telah direbus.  Kacau sehingga sebati.
7.    Masukkan ikan masin yang telah direndam.  Kacau sehingga sebati.
8.    Masukkan santan sawit, garam dan gula secukup rasa  dan kacau seketika sehingga mendidih.
9.    Siap untuk dihidang.

2 comments :

  1. As salam, selain nangka, apa lagi yang sedap digunakan ya. Nangka ni tak boleh tahan kembung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, untuk ganti nangka, boleh guna apa-apa terung, timun atau bendi. Cubalah.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...