Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday 6 August 2013

BROWNIES PISANG TANPA TELOR / EGGLESS BANANA BROWNIES





Eggless Banana Brownies
(Credit to ‘Treat n Trick’s' blog)

Ingredients

1¼ cup all-purpose flour
¾ cup brown sugar
2 tablespoons unsweetened cocoa
1 teaspoon baking powder
1 cup mashed banana
½ cup low fat milk
1 teaspoon vanilla extract
½ cup corn oil
½ cup chocolate chips
1 teaspoon salt
½ cup almond flakes for garnishing
½ cup raisin for garnishing

Methods

1.    Sift the flour, cocoa and baking powder in a mixing bowl.
2.    Preheat oven at 180 degree Celsius and grease 9 x 9 in square pan.
3.    Combine milk, corn oil, salt and banana in a small bowl.
4.    Now add the wet ingredients to the flour mixture, stir to combine.
5.    Mix in the chocolate chips and vanilla extract, pour into prepared pan.
6.    Garnish it with almond flake and raisin.
7.    Bake for 35-40 minutes or until a skewer inserted comes out clean.
8.    Cool in the pan for 10 minutes, transfer onto rack to cool.
9.    Cut into squares to serve.

Brownies Pisang Tanpa Telor
(Kredit kepada blog 'Treat n Trick')

Bahan-bahan

1¼ cawan tepung pelbagai guna
¾ cawan gula perang
2 sudu besar koko tanpa gula
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan pisang lecek
½ cawan susu rendah lemak
1 sudu teh ekstrak vanila
½ cawan minyak jagung
½ cawan cip coklat
1 sudu kecil garam
½ cawan kepingan badam untuk hiasan
½ cawan kismis untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Ayak tepung, koko dan serbuk penaik di dalam mangkuk adunan.
2.    Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius dan gris acuan 9 x 9 inci.
3.    Campurkan susu, minyak jagung, garam dan pisang dalam mangkuk kecil.
4.    Sekarang tambah bahan-bahan basah untuk campuran tepung, kacau hingga sebati.
5.    Campurkan coklat cip dan ekstrak vanila, tuangkan ke dalam acuan yang disediakan.
6.    Hiasan dengan kepingan badam dan kismis.
7.    Bakar selama 35-40 minit atau sehingga penguji yang ditusuk masuk dikeluarkan bersih.
8.    Sejukan dalam acuan selama 10 minit, pindahkan ke atas rak untuk disejukkan lagi.
9.    Potong kepada bentuk persegi dan hidangkan.

1 comment :

  1. Assalamualaikum....
    Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Semoga bergembira disamping keluarga tercinta. Maaf zahir & batin =)

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...