Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday 9 September 2014

AYAM MASAK SAMBAL TUMIS LEMAK / SAUTÉED CREAMY SAMBAL CHICKEN




  • Sautéed Creamy Sambal Chicken


  • Ingredients 

    ½ chicken cut into small pieces (about 1 kg weight)
    1 onion sliced
    2 cloves garlic sliced
    1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
    2 tablespoons homemade multipurpose paste
    5 tablespoons homemade blended chilli paste

    1 tablespoon roasted coconut
    1 stalk lemon grass, crushed
    2 lime leaves
    1 turmeric leaf
    5 clove candle nut
    5 – 7 bird’s eye chilli
    Coconut milk from 1 coconut
    Salt
    Sugar
    Dried tamarind
    Oil for frying

    Methods 

    1. Sauté sliced garlic, onions and all the paste until fragrant. 
    2. Pound candle nut and bird’s eye chilli. Sautéed it. 
    3. Add lemon grass, lime leaves and dried tamarind. 
    4. Add chicken and stir until well blended. 
    5. Add coconut milk and let stand until chicken is cooked. 
    6. Add roasted coconut, salt and sugar to taste, add turmeric leaves. 
    7. Ready to be serve. 
    Ayam Masak Sambal Tumis Berlemak 

    Bahan-bahan 

    ½ ekor ayam dipotong kecil (lebih kurang 1 kg berat)
    1 biji bawang besar dimayang
    2 ulas bawang putih dimayang
    1 sudu besar pes halia-bawang putih
    2 sudu besar pes serbaguna
    5 sudu besar pes cili kisar
    1 sudu besar kerisek
    1 batang serai dititik
    2 helai daun limau
    1 helai daun kunyit
    5 ulas buah keras
    5 – 7 cili padi
    Santan dari 1 biji kelapa
    Garam
    Gula
    Asam keping
    Minyak untuk menumis

    Langkah-langkah 

    1. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan semua pes sehingga naik bau. 
    2. Tumbuk buah keras dan cili padi. Tumiskan. 
    3. Masukkan serai, daun limau dan asam keping. 
    4. Masukkan ayam dan kacau sehingga sebati. 
    5. Masukkan santan dan dibiarkan sehingga ayam masak. 
    6. Masukkan kerisek, perisakan dengan garam dan gula, masukkan potongan daun kunyit. 
    7. Siap untuk dihidang.

    No comments :

    Post a Comment

    You May Like This:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...